Trwa ładowanie proszę czekać ...

Sokowirówka vs Wyciskarka

30 marca 2016

Sokowirówki i wyciskarki to nadal takie urządzenia, które są przez niektórych mylone. Oczywiście świadomość jest coraz większa i ludzie wiedzą o tych urządzeniach więcej niż kiedyś, ale nadal są takie osoby, które nie mają pojęcia czym są między sobą różnią i dla takich osób podane tutaj informacje mogą się okazać szczególnie przydatne.

Jeśli ktoś myśli o kupowaniu urządzenia do soków to ważne będą tutaj przedstawione dane. Sokowirówka jest to urządzenie, które przygotowane jest w oparciu o sito wirujące, na którym znajdują się otwory a dno pokryte jest ostrzami. Będzie się ono kręciło z prędkością kilku tysięcy obrotów na minutę. Włożony do sprzętu surowiec jest przecinany i tak uwalniany będzie sok, który oddziela się od pulpy przez siłę odśrodkową, która tworzy się przy tak dużej ilości obrotów w każdej minucie.

Przy dużej prędkości dochodzi do sytuacji, w której jednak cenne składniki soku będą zniszczone. Rośnie temperatura a ona niszczy cenne składniki takiego soku. Sokowirówka swoim działaniem jest w stanie przerobić każdy owoc i warzywo nawet takie twarde. Nie współpracuje jednak z warzywami liściastymi i ziołami. Pracuje wydajnie i sok przygotowuje szybko, ale jego jakość jest niestety słaba. Wyciskarka to takie urządzenie, które pracuje zupełnie inaczej. Tutaj tych obrotów jest dużo mniej ponieważ urządzenie ma charakter wolnoobrotowy. Proces pozyskiwania soku opiera się na kilku etapach. Jednak najważniejsze jest to, że surowiec nie będzie rozcinany, ale będzie siłą miażdżenia doprowadzony do uwolnienia soku.

porównanie soku z sokowirówki i wyciskarki

W ten sposób będzie można uzyskiwać sok, który nie będzie zniszczony pod kątem zawartości cennych składników odżywczych co ma oczywiście ogromne znacznie. Wałek w takim urządzeniu porusza się z prędkością od 40 do 100 obrotów na minutę. Taka ilość obrotów nie doprowadzi do podgrzania surowca i tym samym nie będą zniszczone najważniejsze składniki. Sprzęt pracuje stosunkowo wolno ale naprawdę bardzo dokładnie a to sprawia, że udaje się wyciskać sok praktycznie do ostatniej kropli i miąższ pozostaje praktycznie suchy. Sok jest bardzo smaczny i gęsty, esencjonalny. Już po każdym łyku czujemy, że spożywamy coś wartościowego. Taki sok jest łatwo przyswajalny dla naszego organizmu.