Trwa ładowanie proszę czekać ...

Czym powinny odznaczać się nowoczesne sokowirówki i wyciskarki?

5 czerwca 2017

Świeży sok to cenny i wartościowy produkt spożywczy, którego nie może zabraknąć w zbilansowanej diecie. Niepodważalny jest fakt, że najlepszym rozwiązaniem jest świeżo wyciśnięty sok, pozbawiony środków konserwujących, czyli wykonany w domu.

Możliwość tę zapewniają znane i używane od lat sokowirówki oraz cieszące się z dnia na dzień coraz większym zainteresowaniem wyciskarki.

Planując inwestycję urządzenie do wyciskania soków wiele osób zastanawia się, które urządzenie wybrać? Zasadniczo obydwa rozwiązania służą do tego samego, czyli pozyskiwania świeżego soku, warto jednak pamiętać, że urządzenia te różnią się od siebie, a co ważniejsze, są to dość istotne różnice.

Wysokoobrotowe sokowirówki umożliwiają wykonanie soku w krótkim czasie, co dla wielu osób jest zaletą. Należy jednak pamiętać, że podczas szybkiej pracy silnika powstaje wysoka temperatura, której efektem może być napowietrzenie soku, a docelowo utrata cennych witamin, minerałów i enzymów. Soków wykonanych za pomocą sokowirówki nie należy także przechowywać w lodówce.

Sok przygotowywany jest poprzez ścieranie owoców lub warzyw na specjalnym sicie o ostrych krawędziach.

Wolnoobrotowe wyciskarki są pod tym względem znacznie lepszy, co prawda urządzenie pracuje wolniej, nie mniej jednak jakość i wartość pozyskanego soku jest doskonała, zachowane zostają wszystkie wartości odżywcze, a co ważniejsze, napój przez kilka dni może być przechowywany w lodówce.

Właściwości wyciskanych soków

Sok powstaje poprzez miażdżenie owoców i warzyw za pomocą specjalnych ślimaków – w zależności od modelu, może to być wyciskarka jednoślimakowa lub dwuślimakowa. Podczas miażdżenia nie powstaje wysoka temperatura, a tym samym sok nie ulega napowietrzeniu i zachowuje wszystkie wartości odżywcze, w tym błonnik, enzymy, minerały i witaminy.

Funkcja turbo – cecha nowoczesnych sokowirówek

Sokowirówki starszego typu często nie radziły sobie z twardymi owocami i warzywami, dlatego też nowoczesne modele wyposażone są w funkcję Turbo, która zapewnia bardzo szybkie obroty w pierwszym momencie wirowania, dziękiczemu bez problemu radzi sobie nawet z bardzo twardymi owocami i warzywami.

Dodatkowe funkcje sokowirówki

Wysokiej jakości, markowe sokowirówki posiadają dodatkowe przystawki, dzięki którym urządzenie może pełnić funkcję malaksera, młynka udarowego lub kubka miksującego.

Sokowirówka – utrzymanie czystości

Dzięki modernizacji sokowirówek, nowoczesne urządzenia są łatwe w zakresie utrzymania czystości – czyszczenie poszczególnych elementów nie stanowi problemu.

Wolnoobrotowe wyciskarki

Dzięki wolnym obrotom sok zachowuje wszystkie właściwości odżywcze – witaminy, minerały i enzymy.